သခြားေမႊးသီး၏ က်န္းမာေရး အာနိသင္ ၁၀ မ်ဳိး

သခြားေမႊးသီးဟာ သစ္သီးေတြ အားလံုးအနက္ ဗီတာမင္ေအ အမ်ားဆံုး ပါဝင္တဲ့ သစ္သီး ျဖစ္ပါတယ္။

သခြားေမႊးသီး တစ္ခြက္ (၁၇၇ဂရမ္) မွာ ဗီတာမင္ေအ (အဓိကအားျဖင့္ ဘီတာ ကယ္႐ိုတင္း ပံုစံနဲ႔) ၅၉၈၇ အိုင္ယူ ပါဝင္ပါတယ္။


(၁) အသားအေရကို က်န္းမာ လွပေစပါတယ္

ဗီတာမင္ေအ ပါဝင္မႈ မ်ားလြန္းတာေၾကာင့္ လြန္ကဲစြာ မစားသင့္ေပမယ့္ သခြားေမႊးသီး အသင့္အတင့္ စားေပးတာေၾကာင့္ ရရွိတဲ့ အာဟာရ ဓာတ္ေတြက အႏၲရာယ္ ကင္းပါတယ္။ ၿပီးရင္ ဝက္ၿခံနဲ႔ အေရးေၾကာင္းေတြကို သက္သာ ေစပါတယ္။ သခြားေမႊးသီးကို တစ္ခြက္စာ ပမာဏ စား႐ံုနဲ႔ တစ္ေန႔တာ မွီဝဲသင့္တဲ့ ဗီတာမင္ေအ ပမာဏရဲ႕ ၁၀၀ ရာခိုင္ႏႈန္းေက်ာ္ ရရွိ ႏိုင္ပါတယ္။ (ဗီတာမင္ေအ ၁၂၀ ရာခိုင္ႏႈန္း ပါဝင္ပါတယ္။)

(၂) အျမင္အာ႐ံုကို ေကာင္းေစပါတယ္္္

ဗီတာမင္ေအက အျမင္အာ႐ံုကို ထိန္းေပးၿပီး အျမင္အာ႐ံုကို ေကာင္းမြန္ ေစပါတယ္။

(၃) ကူးစက္ပိုးေတြကို တြန္းလွန္ ႏိုင္ပါတယ္

သခြားေမႊးသီးကို ေဖ်ာ္ရည္ ေဖ်ာ္တိုက္ေပးရင္ ကေလးေတြရဲ႕ ကိုယ္ခံ စြမ္းအား စနစ္ကို အားေကာင္းေစၿပီး ဗိုင္းရပ္စ္ေတြကို တြန္းလွန္ ေပးတာေၾကာင့္ နာမက်န္းမႈကို မျဖစ္ေစ ႏိုင္ပါဘူး။ သခြားေမႊးသီးမွာ ဗီတာမင္စီ ၁၀၈ ရာခိုင္ႏႈန္း ပါဝင္ပါတယ္။

(၄) သြားေတြနဲ႔ သြားဖံုးေတြကို က်န္းမာေစပါတယ္

သြားနဲ႔တာနဲ႔ သြားဖံုးမွ ေသြးထြက္တာက ခႏၶာကိုယ္ထဲမွာ ဗီတာမင္စီ ခ်ဳိ႕တဲ့ေနေၾကာင္း ျပသေနပါတယ္။ သခြားေမႊးသီးလို ဗီတာမင္စီ ေပါမ်ားတဲ့ သစ္သီးကို စားေပးတာေၾကာင့္ အၿပံဳးလွလွ ၿပံဳးႏိုင္ ေစပါတယ္။

(၅) ေသြးအားနည္းျခင္း မျဖစ္ေအာင္ ကာကြယ္ေပးပါတယ္

ခႏၶာကိုယ္ထဲမွာ ေဖာလိတ္ဓာတ္နဲ႔ ဗီတာမင္ B12 တို႔ ခ်ဳိ႕တဲ့မႈေၾကာင့္ ေသြးအားနည္း ေရာဂါ ရတတ္ပါတယ္။ ေဖာလိတ္ဓာတ္ ခ်ဳိ႕တဲ့မႈေၾကာင့္ ေသြးနီဥေတြက ပံုမွန္ အရြယ္အစားထက္ ပိုမိုႀကီးမား လာပါတယ္။ သခြားေမႊးသီးမွာ ဗီတာမင္ေက၊ ဗီတာမင္ B6 ၊ ႏိုင္ယာစင္၊ အမွ်င္ဓာတ္၊ မဂၢနီဆီယမ္နဲ႔ သိုင္ယာမင္းဓာတ္တို႔ မ်ားစြာ ပါဝင္ေနပါတယ္။

(၆) အနာကို ခပ္ျမန္ျမန္ က်က္ေစပါတယ္

ဗီတာမင္စီဟာ အႏၲရာယ္ အကင္းဆံုးနဲ႔ အထိေရာက္ဆံုး အာဟာရဓာတ္ တစ္မ်ဳိး ျဖစ္ပါတယ္။ သခြားေမႊးသီးမွာ ဗီတာမင္စီ မ်ားစြာ ပါဝင္တာေၾကာင့္ သခြားေမႊးသီးကို စားေပးရင္ ေကာ္လာဂ်င္ ျဖစ္ေပၚမႈ မ်ားေစၿပီး အေရျပားနဲ႔ အမာရြတ္တစ္သွ်ဴးေတြကို အားေကာင္း ေစပါတယ္။

(၇) ေသြးဖိအားကို ေလ်ာ့က်ေစပါတယ္

သခြားေမႊးသီးမွာ ပါတဲ့ ပိုတက္စီယမ္က ငွက္ေပ်ာသီးမွာ ပါတဲ့ ပိုတက္စီယမ္နီးပါး ရွိပါတယ္။ ပိုတက္စီယမ္ ၁၄ ရာခိုင္ႏႈန္း ပါဝင္တဲ့ သခြားေမႊးသီးကို စားေပးရင္ ခႏၶာကိုယ္တြင္းက ဆိုဒီယမ္ ဓာတ္ကို ေလ်ာ့က်ေစၿပီး ေသြးတိုး ေရာဂါကို ေလွ်ာ့ခ် ႏိုင္ပါတယ္။

(၈) ေျခေထာက္ ႂကြက္တက္တာကို ကာကြယ္ေပးပါတယ္

သခြားေမႊးသီးမွာ ပါတဲ့ ပိုတက္စီယမ္ဟာ ႂကြက္သားနဲ႔ နာ့ဗ္ေၾကာေတြကို အားေကာင္း ေစပါတယ္။ ပိုတက္စီယမ္ဓာတ္ ခ်ဳိ႕တဲ့ရင္ ႂကြက္သား အားနည္းမႈနဲ႔ ႂကြက္တက္မႈတို႔ကို ျဖစ္ေစ ႏိုင္ပါတယ္။

(၉) မ်ဳိးေအာင္မႈကို အားေကာင္းေစပါတယ္

ကေလးရဖို႔ ႀကိဳးစား ေနသလား။ သခြားေမႊးသီးဟာ ေဖာလိတ္ဓာတ္ အမ်ားဆံုး ပါဝင္တဲ့ သစ္သီးတစ္မ်ဳိး ျဖစ္တယ္ ဆိုတာ မေမ့ပါနဲ႔။ ေဖာလစ္အက္စစ္လို႔ေခၚတဲ့ ေဖာလိတ္ဓာတ္ဟာ ကိုယ္ဝန္ ေဆာင္ခ်ိန္အတြက္ အေရးပါပါတယ္။ အထူးသျဖင့္ ေမြးလာတဲ့ ကေလးေတြမွာ နာ့ဗ္ေၾကာစနစ္ ျပႆနာေတြ ေလ်ာ့က် ေစပါတယ္။

(၁၀) ဆီးလမ္းေၾကာင္း ပိုးဝင္မႈ မျဖစ္ေအာင္ ကာကြယ္ေပးပါတယ္

သခြားေမႊးသီးမွာ ေရဓာတ္ ပါဝင္မႈ ျမင့္မားတာေၾကာင့္ ခႏၶာကိုယ္တြင္း စနစ္ထဲမွ ဘက္တီးရီးယား ေတြကို ဖယ္ထုတ္ ႏိုင္ပါတယ္။ ဗီတာမင္စီ ပါဝင္မႈ ျမင့္မားတာေၾကာင့္ ဆီးထဲက အက္စစ္ အဆင့္ကို တိုးေစၿပီး ဆီးလမ္းေၾကာင္းရွိ ပိုးမႊားေတြကို ေလ်ာ့က် ေစပါတယ္။

Yoyarlay

0 comments:

Post a Comment