ကန္စြန္းရြက္အစြမ္း


ကြ်န္ပ္တို႔ျမန္မာႏိုင္ငံတြင္ ကန္စြန္းရြက္သည္ အလြယ္တကူ၀ယ္ယူရရွိႏိုင္ၿပီး လူအမ်ားစု စားသံုးၾကေသာ ဟင္းသီးဟင္းရြက္တစ္မ်ိဳးျဖစ္သည္။ ငယ္စဥ္ ကတည္းကစ၍ ကန္စြန္းရြက္သည္ အဆိပ္ေျဖႏိုင္စြမ္းရွိသည္ဟု လူႀကီးမ်ား ေျပာျခင္းကို ၾကားဖူးခဲ့သည္။ မွန္ပါသည္။ ကန္စြန္းရြက္သည္ အဆိပ္ေျဖနိုင္ရံု သာမက တျခား ထူးျခားသည့္ အစြမ္းသတၱိမ်ား မ်ားစြာရွိသည္။ ကန္စြန္းရြက္ သည္ ဓာတ္သေဘာအရ သာမာန္ျဖစ္၏။ အရသာမွာခ်ိဳ၏။ ေအးေသာဓာတ္ကို လည္း ပိုင္ဆိုင္ထားေသးသည္။ ခႏၶာကိုယ္ထဲရွိ အႏၱရာယ္ ျဖစ္ေစမည့္ အရာမ်ားကို ဖယ္ရွားေစၿပီး အရိုးကို က်န္းမာေစသည္။ ကင္ဆာကို ႀကိဳတင္ ကာကြယ္နိုင္စြမ္းရွိသည္။

စားသံုးသင့္သူမ်ား

အသက္ႀကီးငယ္မေရြး စားသံုးရန္ သင့္ေလ်ာ္ပါသည္။ ၄င္းအျပင္ ေသြးတိုးႏွင့္ ဆီးခ်ိဳေရာဂါရွိသူမ်ား ၊ လိပ္ေခါင္းေရာဂါရွိသူမ်ား ၊ ၀မ္းခ်ဳပ္သူမ်ား ပိုမိုစားသံုး သင့္ပါသည္။

မစားသံုးသင့္သူမ်ား

ေသြးက်တတ္သူ၊ သရက္ရြက္ႏွင့္ အစာအိမ္ေအးသူမ်ား ကန္စြန္းရြက္ကို စားသံုးရန္မသင့္ပါ။

ကန္စြန္းရြက္တြင္ ပါ၀င္ေသာဓာတ္မ်ား

ကန္စြန္းရြက္တြင္ ပရိုတင္းဓာတ္၊ ကယ္ရိုတင္းဓာတ္၊ သၾကားဓာတ္၊ ကာဗိုဟိုက္ဒရိတ္၊ ဆယ္လူလို႔စ္ဓာတ္ ၁၀၀ ဂရမ္၊ ဗီတာမင္A ဓာတ္ ၁၀၀ ဂရမ္၊ ဗီတာမင္ C၊ ဗီတာမင္ K၊ ခယ္လီယမ္ဓာတ္ ၁၁၀ ဂရမ္၊ ကယ္လ္ဆီယမ္ဓာတ္၊ သံဓာတ္၊ ဆိုဒီယမ္တို႔ျပည့္၀စြာ ပါ၀င္ပါသည္။

ကန္စြန္းရြက္၀ယ္ရာတြင္

ကန္စြန္းရြက္၀ယ္ရာတြင္ လတ္ဆတ္ေသာ၊ အနာအဆာကင္းေသာ၊ အရြက္မ်ား ပိုးမကိုက္ထားေသာ ကန္စြန္းရြက္ကို၀ယ္ပါ။ အရိုး၊အရြက္နုလ်င္ ပိုေကာင္းသည္။

ကန္စြန္းရြက္အသံုးျပဳပံု

ကန္စြန္းရြက္မ်ားကို အသံုးျပဳမည္ဆိုလွ်င္ ေရ ေသခ်ာစြာေဆးရန္ လိုအပ္သည္။ ကန္စြန္းရြက္ကို ေၾကာ္ျခင္း၊ ခ်က္ျခင္း၊ ျပဳတ္စားျခင္း၊ ဟင္းခ်ိဳျပဳလုပ္ျခင္း စသည္ျဖင့္ ပံုစံအမ်ိဳးမ်ိဳးျဖင့္ စားသံုးႏိုင္သည္။
မည့္သို႔ေသာပံုစံမ်ိဳးျဖင့္ အသံုးျပဳသည္ျဖစ္ေစ ကန္စြန္းရြက္၏ မူလအစိမ္းေရာင္ ေပ်ာက္မသြားေစရန္ အေရးႀကီးဆံုးျဖစ္သည္။ ထို႔ေၾကာင့္ ခ်က္ျပဳတ္မည္ဆိုပါက အခ်ိန္အၾကာႀကီး ကန္စြန္းရြက္ကို ခ်က္ျပဳတ္ရန္မသင့္ပါ။ မူလအေရာင္ ေပ်ာက္သြားမည္ဆိုပါက ကန္စြန္းရြက္တြင္ပါ၀င္ေသာ ဗီတာမင္မ်ား ေပ်ာက္ဆံုး သြားမည္ျဖစ္သည္။

ကန္စြန္းရြက္၏ ေကာင္းက်ိဳးမ်ား

ကန္စြန္းရြက္သည္ ခႏၶာကိုယ္ထဲရွိ အဆိပ္မ်ားကို ေျဖေပးႏိုင္၊ ဖယ္ရွားေပး ႏိုင္သည္။ လူမ်ားသည္ ပင္လယ္စာႏွင့္ အသားမ်ားစားျခင္းေၾကာင့္ ခႏၶာကိုယ္ထဲတြင္ အဆိပ္မ်ားေရာက္ရွိသြားႏိုင္သည္။ ကန္စြန္းရြက္ထဲတြင္ ဆယ္လူကို႔စ္ ျပည့္၀စြာပါျခင္းေၾကာင့္ အူမႀကီးလမ္းေၾကာင္းအတြင္းရွိ ပိုးမႊားမ်ား၊ အဆိပ္မ်ားကို အဓိက ဖယ္ရွားေပးႏိုင္သည္။ ထိုအခါ အူမႀကီးအား ျပန္ေကာင္း လာသည့္အတြက္ ၀မ္းသြားရလြယ္ကူေစေသာ ေကာင္းက်ိဳးေပးသည္။ ၀မ္းခ်ဳပ္သူမ်ား အၿမဲစားေပးသင့္သည္။ ကိုလက္စထေရာကိုလည္း က်ဆင္းေစ သည္။ အဘယ့္ေၾကာင့္ဆိုေသာ္ ဗီတာမင္ C ပါ၀င္ေနျခင္းေၾကာင့္ ျဖစ္သည္။ ဗီတာမင္ C ေၾကာင့္ ႏွလံုးေသြးေၾကာႏွင့္ အေရျပားကို ကာကြယ္ထိန္းသိမ္း ေပးသည္။ အဆီက်ေစသည္။ ကန္စြန္းရြက္ကို အဆီခ်ခ်င္သူမ်ား စားေပးသင့္သည္။

ကန္စြန္းရြက္ထဲတြင္ပါ၀င္ေသာ ဗီတာမင္ A ႏွင့္ ကာဗိုဟိုက္ဒရိတ္ေၾကာင့္ မ်က္လံုးကို ထိန္းသိမ္းကာကြယ္ေပးသည္။ အခ်ိန္အၾကာႀကီး မ်က္လံုးအသံုးျပဳ ေနရသူ၊ ကြန္ပ်ဴတာ အၿမဲအသံုးျပေနရသူတို႔ အျမဲတမ္း စားသံုးေပးသင့္သည္။ ဗီတာမင္A ေၾကာင့္ ခႏၶာကိုယ္ထဲ ရွိ ေသြးေၾကာဆဲလ္မ်ားအတြင္း ကင္ဆာပိုးကို ေသေအာင္ သတ္ေပးႏိုင္သည္။ ထို႔ေၾကာင့္ ကန္စြန္းရြက္သည္ အေအးမိျခင္းႏွင့္ ကင္ဆာကို ႀကိဳတင္ကာကြယ္ေပးႏိုင္သည္။ ကန္စြန္းရြက္ထဲတြင္ ပါ၀င္ေသာ ခယ္လီယမ္ဓာတ္သည္ ပမာဏျမင့္မ်ားစြာ ပါ၀င္ေသာေၾကာင့္ ေသြးဖိအားကို က်ဆင္းေစသည္။ ေသြးတိုးရွိသူမ်ား ပို၍စားသံုး ေပးသင့္သည္။ ေသြးက်တတ္သူမ်ား မစားသံုးရ။ အဘယ့္ေၾကာင့္ဆိုေသာ္ ေသြးက်တတ္သူမ်ား ေခါင္းမူးေစရန္ ပိုမိုလြယ္ကူေစေသာေၾကာင့္ ျဖစ္သည္။ ခယ္လီယမ္ဓာတ္သည္
ေသြးရည္ထဲရွိ အယ္ကာလီကို ထိန္းသိမ္းေပးႏိုင္သည္။ ၄င္းအျပင္
အပူကို ဖယ္ရွားေပးသည္။ဆီးသြားျခင္းအတြက္ ေကာင္းက်ိဳး
ေပးႏိုင္သည္။ ကန္စြန္းရြက္တြင္ ပါ၀င္ေသာ ဗီတာမင္ K ႏွင့္ ကယ္လ္ဆီယမ္ေၾကာင့္ အရိုး က်န္းမာေစရန္ ျပဳလုပ္ေပးႏိုင္သည္။

ကန္စြန္းရြက္သည္ ေခ်ာင္းဆိုးေရာဂါကို ေကာင္းမြန္ေအာင္ျပဳျပင္ေပး
နိုင္သည္။ အသက္ရွဴလမ္းေၾကာင္းေပၚရွိ ဆဲလ္မ်ားကို ျပဳျပင္ ကာကြယ္ေပးသည္။ အသိဥာဏ္ကို ဖံြ႔ၿဖိဳးတိုးတက္ေစသည္။

ကန္စြန္းရြက္ႏွင့္ တဲြဖက္စားရန္

(၁) ကန္စြန္းရြက္၊ ၾကက္ေျခေထာက္ေၾကာ္

ၾကက္ေျခေထာက္ထဲတြင္ ေကာ္ေစးအမွ်င္ဓာတ္၊ ပရိုတင္းဓာတ္ပါ၀င္သည္။ ကန္စြန္းရြက္ထဲတြင္ ဆယ္လူလို႔စ္ ပမာဏႀကီးစြာ ပါ၀င္သည္။ ကန္စြန္းရြက္ႏွင့္ ၾကက္ေျခေထာက္ကို တဲြ၍ ေၾကာ္စားပါက ခႏၶာကိုယ္အတြင္း အပူကို ရွင္းေပးႏိုင္သည္။ အဆိပ္ေျဖေပးသည္။ ဆီးသြားျခင္းအတြက္ ေကာင္းက်ိဳးကို ေပးႏိုင္သည္။

(၂) မုန္လာဥ၊ ကန္စြန္းရြက္ေဖ်ာ္ရည္

မုန္လာဥႏွင့္ ကန္စြန္းရြက္ကို အတူတဲြႀကိတ္၊ ပ်ားရည္ အနည္းငယ္ ထည့္ေဖ်ာ္ ေပးပါ။ ထိုေဖ်ာ္ရည္ကိုေသာက္ပါက အဆုတ္ကို ကုသေပးသည္။ ႏွာေခါင္းေသြး ထြက္ျခင္းေရာဂါကို ေပ်ာက္ေစသည္။

(၃) ကန္စြန္းရြက္၊ငရုတ္သီးေၾကာ္

ကန္စြန္းရြက္ထဲတြင္ ဗီတာမင္ A ျပည့္၀စြာ ပါ၀င္သည္။ ငရုတ္သီးထဲတြင္ ဗီတာမင္ E ပါ၀င္သည္။ ကန္စြန္းရြက္ႏွင့္ ငရုတ္သီးကို တဲြဖက္ေၾကာ္စားလွ်င္ ဗီတာမင္ A ကို ပိုမိုျမင့္မားလာေစသည္။ အိုမင္းရင့္ေရာ္မႈကို ေႏွာင့္ေႏွးေအာင္ ကူညီေပးႏိုင္သည္။ ကင္ဆာေရာဂါျဖစ္ပြားႏႈန္းကို က်ဆင္းေစသည္။

(၄) ကန္စြန္းရြက္၊ မႈိေမႊး

ကန္စြန္းရြက္ထဲတြင္ ဗီတာမင္ A ပါ၀င္သည္။ မိႈေမႊးထဲတြင္ ဗီတာမင္D ပါသည္။ ထိုႏွစ္ခုတဲြစားလွ်င္ မ်က္လံုးကို ထိန္းသိမ္းကာကြယ္ေပးသည္။ အေအးမိျခင္းကို ႀကိဳတင္ကာကြယ္ေပးႏိုင္သည္။ အိုမင္းရင့္ေရာ္မႈကို ေႏွာင့္ေႏွးေစသည္။

ကန္စြန္းရြက္ႏွင့္တဲြမစားရန္

(၁) ကန္စြန္းရြက္ႏွင့္ကင္းမြန္
ကန္စြန္းရြက္ႏွင့္ကင္းမြန္ကို တဲြမစားသင့္ပါ။ တဲြစားမိပါက အစာမေၾကျခင္းကို ျဖစ္ေစတတ္ပါသည္။

(၂) ကန္စြန္းရြက္ႏွင့္ ႏြားနို႔၊ဒိန္ခ်ဥ္

ကန္စြန္းရြက္ႏွင့္ ႏြားနို႔၊ဒိန္ခ်ဥ္ တဲြမစားသင့္ပါ။ ပါ၀င္ေသာဓာတ္မ်ားအခ်င္းခ်င္း ဓာတ္ျပဳကာ အက်ိဳးျပဳမည့္ ဓာတ္မ်ား ပ်က္စီးေလ်ာ့က်ေစႏိုင္ပါသည္။

ကန္စြန္းရြက္ဟင္းလ်ာ

(၁) ကန္စြန္းရြက္အသုပ္

ပါ၀င္ပစၥည္း။ ။ ကန္စြန္းရြက္ ၂၀၀ ဂရမ္၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ အေၾကေထာင္းၿပီးသား အနည္းငယ္၊ ဆီေမႊး သင့္ေလ်ာ္သေလာက္။ ဆားအနည္းငယ္။

ျပဳလုပ္နည္း။ ။ ကန္စြန္းရြက္ကိုေရေဆးပါ။ လွီးျဖတ္၍ ေရေႏြးဆူဆူတြင္ ထည့္ကာ ခဏအတြင္း ျပန္ဆည္ထားပါ။ ၄င္းေနာက္ ကန္စြန္းရြက္ကို စားသံုးရန္ အေနေတာ္အရြယ္လွီးပါ။ ၄င္းေနာက္ ၾကက္သြန္ျဖဴေထာင္း၊ ဆားႏွင့္ဆီေမႊး သင့္ေလ်ာ္သေလာက္ ထည့္ကာ သုပ္ပါ။

ေကာင္းက်ိဳး

ကန္စြန္းရြက္သုပ္သည္ အပူကို ရွင္းေပးသည္၊ ေသြးကို ေအးေစသည္၊ ဆီးသြားျခင္းကို ေကာင္းက်ိဳးေပးသည္။

မွတ္ခ်က္။ ၂၀၁၄ခုႏွစ္၊ ေဖေဖၚ၀ါရီလထုတ္ ဇီ၀က က်န္းမာေရးမဂၢဇင္း စာအုပ္ပါ ယမုံေအး(စမ္းေခ်ာင္း)ေရးသားသည့္ ေဆာင္းပါးအား
ေကာက္ႏုတ္ ေဖာ္ျပပါသည္။

နည္းစနစ္တက်အေတြးအေခၚ

0 comments:

Post a Comment