အိမ္ရွင္မတို႕အရံ ျဖတ္ထိုးဥာဏ္မ်ား


ေန ့တဓူ၀ၾကံဳေတြ ့ေနရတဲ့ သမရိုးက်အိမ္ေထာင့္ တာ၀န္မ်ား ကို ပံုမွန္နည္းျဖင့္ေျဖရွင္းႏိုင္ေသာ္လဲ၊ တခါတရံ မထင္မွတ္တဲ့ အခက္ အခဲ ေလးေတြအတြက္ ျဖတ္ထိုးဥာဏ္သံုးတတ္ဖို ့လိုပါတယ္။

၁) အိမ္ကသမီးေလးက ကိုရီးယားမင္းသေလးလို ဆံပင္ေတာက္ေျပာင္ေခ်ာေမြ ့ခ်င္ လိုက္တာ ေမေမရယ္လို ့ပူဆာလာခဲ့ရင္၊ ရွာလကာ ရည္ လၻက္ရည္ဇြန္း ၁-ဇြန္း ထဲ့ျပီး ေခါင္းေလွ်ာ္ခိုင္းလိုက္ပါ။

၂) ခင္ပြန္းမွာ ဂ်ိဳင္းေမြးရိတ္ကရင္မ္္ ကုန္ေနခဲ့လွ်င္၊ အေရးေပၚအျဖစ္ ဆံပင္ေပါင္းေဆး (conditioner) ေပးသံုးလိုက္ပါ။ ဂ်ိဳင္းေမႊးရိတ္ရ လြယ္ကူသလို အသားအေရ လည္း ေခ်ာေမြ ့သြားေစပါတယ္။

၃) မိတ္ကပ္ဖ်က္ေဆးဗူး အထားမွားလို ့အလြယ္တကူရွွာမေတြ ့ခဲ့ ရင္၊ ေခါင္း လိမ္းတဲ့သံလြင္ဆီ ႏွင့္ဖ်က္ပါ။ (မ်က္လံုးထဲမ၀င္ပါေစနဲ ့)

၄) မီးပူတိုက္ရင္း (သို ့မဟုတ္) ခ်က္ျပဳတ္ရင္း မေတာ္တဆ အပူေလာင္ျပီး အရည္ၾကည္ ဖုေပါက္ခဲ့ရင္၊ ငံျပာရည္ (သို ့) pepsodent သြား တိုက္ေဆး (သို ့) အာလူးထက္ျခမ္းျခမ္းကပ္ (သို ့) ဆရာစိုင္းလိမ္းေဆး (သို ့) ေဆးဖေယာင္းခ်ပ္ကပ္ပါ။

၅) ဖိနပ္သဲၾကိဳးရာ ေျခေထာက္မွာစြဲက်န္ေနလို ့စိတ္မညစ္ပါနဲ ့ ရွာလကာရည္ ပြတ္လိမ္းေပးပါ။

၆) တစ္စံုတစ္ေယာက္အတြက္ လက္ေဆာင္ပစၥည္း၀ယ္ထားျပီး၊ ေစ်းႏႈန္းတန္ ဘိုးမ သိေစ ခ်င္ပါေသာ္လဲ၊ အခ်ိဳ ့ပစၥည္းမ်ားတြင္ ေစ်းႏႈန္းတံ ဆိပ္ကို လံုး၀ခြာမ ရျဖစ္ေန တတ္ ပါတယ္။ ဆံပင္အေျခာက္ခံစက္ကို မီးအားျမွင့္၍ အပူျပင္းျပင္း မႈတ္ထုတ္ လိုက္ပါ။

၇) ေရခဲတံုးသန္ ့သန္ ့့လိုခ်င္ရင္၊ ေရေႏြးပူပူကို အေအးခံျပီးမွ ေရခဲ ခဲဲပါ။

၈) သံပုရာသီးအလံုးထဲက သံပုရာရည္မ်ား ကုန္စင္ေအာင္ညွစ္ခ်င္ပါရင္၊ ဦးစြာ သံပုရာသီးကို တနာရီခန္ ့ၾကိဳတင္၍ ေရေႏြးစိမ္ထားပါ။

၉) ဟင္းလ်ာမ်ားႏွင့္ အသုပ္မ်ားအတြက္ ေဂၚဖီထုပ္က စိမ္းေစာ္နံေပ်ာက္ေစေအာင္၊ မခ်က္ျပဳတ္ခင္ ေဂၚဖီထုပ္ေပၚ ေပါင္မုန္ ့တခ်ပ္ ေလာက္ တင္ထားလိုက္ပါ။

၁၀) ပီေက၀ါးရင္း ၾကက္သြန္နီလွီးရင္ မ်က္ရည္လံုး၀မက်ေစေတာ့ပါဘူး။

၁၁) အာလူးျပဳတ္ျမန္ျမန္ႏူးေစခ်င္ရင္၊ ေရွးဦးစြာ အာလူးစိမ္းရဲ ့တစ္ဘက္စြန္းစီကို အခြံအ နည္းငယ္ႏႊာျပီးမွ ျပဳတ္ပါ။

၁၂) ကန္စြန္းဥျပဳတ္မ်ား အခြံႏႊာရ လြယ္ကူေအာင္၊ ျပဳတ္ျပီးသားကန္စြန္းဥပူပူ ကို ေရေအးထဲစိမ္ထားလိုက္ပါ။

၁၃) ၾကက္ဥ/ဘဲဥျပဳုတ္မ်ား အခြံခြာရလြယ္ကူေအာင္ ဆားထဲ့ျပဳတ္ျပီး၊ က်က္ရင္ ၾကက္ဥ/ဘဲဥအခ်င္းအခ်င္း ခပ္သာသာ အခြံမာမ်ားအက္ သြားတဲ့ထိရိုက္ေပးျပီး ေရေအးထဲစိမ္ပါ။

၁၄) အခ်ိန္အေတာ္ၾကာ အသံုးျပဳလာခဲ့တဲ့ Coffee Maker (ေခၚ) ေကာ္ဖီေဖ်ာ္အိုး မ်ား ေကာ္ဖီဂ်ိဳးတူးနံ ့စြဲလာတတ္ပါတယ္။ အဲဒီအခါ ေကာ္ဖီေဖ်ာ္အိုးထဲ ရွာလကာရည္တ ခြက္ထဲ့ကာ ေရအျပည့္ျဖည့္ျပီး၊ နာရီ၀က္ေလာက္အပူေပးႏွပ္ထား ပါ။ ျပီးရင္ ေရ သန္ ့ထဲ့တည္၍ ေနာက္ထပ္ နာရီ၀က္ေလာက္တည္ပါ။ ဤနည္းတိုင္း ဒုတိယ အၾကိမ္ ေရသန္ ့ထပ္တည္ပါ။ ေကာ္ဖီဂ်ိဳးတူးနဲ ့ေပ်ာက္ျပီး၊ အနံ ့အရသာ ရွိေသာ ေကာ္ဖီေဖ်ာ္လို ့ရပါျပီ။

၁၅) ပန္းကန္ေဆးေဘစင္ပိတ္ဆို ့ေနလို ့စိတ္မညစ္ပါႏွင့္။ မုန္ ့ဖုတ္ေဆာ္ဒါ ၁-ဆ ကို ရွာလကာရည္ ၂-ဆ ေရာေဖ်ာျပီး ေရပိုက္တ ေလွွ်ာက္ေလာင္းထဲ့ပါ။ မိနစ္ ၂၀ အၾကာမွာ ေရေႏြးဆူဆူမ်ားေလာင္းခ်ေပးျခင္းျဖင့္ ပိတ္ဆို ့ေနမႈမ်ား ေလ်ာဆင္းသြားပါလိမ့္မယ္။

၁၆) သစ္သားစားပြဲခံုေပၚမွာ အေအးခြက္ (သို ့မဟုတ္) ေရေႏြးခြက္ တင္တာၾကာသြား ရင္ အျဖဴေရာင္ အကြက္မ်ားစြန္းက်န္လာပါတယ္။ ဟင္းခ်က္ဆီနဲနဲကို ဆားေရာ၍ ပြတ္တိုက္ျပီး၊ ေနာက္တနာရီခန္ ့အၾကာ ခ်ည္တည္္အ၀တ္ပါးျဖင့္ ပြတ္ေပးလိုက္ပါ (သို ့မဟုတ္) ေရနံေခ်း ျဖင့္ပြတ္တိုက္္ျပီးေနာက္ ၂၄ နာရီခန္ ့အၾကာ ခ်ည္ ထည္အ ၀တ္ပါးျဖင့္ ပြတ္ေပးလိုက္ပါ။

၁၇) ခ်က္ျပဳတ္ခဲ့တဲ့ ဟင္းလ်ာေတြ ဖိတ္စဥ္က်လို ့ မိုက္ကရိုေ၀့ဖ္မီးဖိုမွာ အစြန္းအ ထင္းမ်ားညစ္ပတ္ေနခဲ့ပါလွ်င္၊ မိုက္ကရိုေ၀့ဖ္မီးဖိုထဲမွာ ရႊဲရႊဲစိုေနေသာ ေရျမွုပ္ထဲ့၍ ၂-မိနစ္ေလာက္ျပဳတ္ပါ။ ထို ့ေနာက္မီးခလုတ္ပိတ္ျပီး ၅ မိနစ္ေလာက္ေန မွ ေရျမွုပ္ ကိုထုတ္ယူပါ။ ျပီးရင္အဲဒီ ေရျမွုပ္ျဖင့္ ဟင္းလ်ာအစြန္းအထင္းမ်ားကို လြယ္ကူ စြာသုတ္ သင္ႏိုင္ပါျပီ။ (သို ့မဟုတ္) သံပုရာတစ္လံုးကို ပါးပါးလွီးျပီး၊ မိုက္ကရိုေ၀ဖ့္ျပား ေပၚတင္ ကာ၊ ေရ လၻက္ရည္ဇြန္း ၁-ဇြန္းေလာင္းျပီး မီးဖိုကိုဖြင့္ပါ။ သံပုရာသီစိပ္မ်ားပူလားျပီး၊ အထဲမွာအေငြ ့ပ်ံလာတဲ့အခါ တစ္ရႈးျဖင့္ အစြန္းအထင္းမ်ားကို ပြတ္လိုက္ပါ။ လံုး၀ သန္ ့စင္သြားပါမည္။

၁၈) ေရခဲေသတၱာဖြင့္လိုက္တဲ့အခါ အနံ ့ဆိုးမ်ားထြက္ေနပါသလား။ မုန္ ့ဖုတ္ေဆာ္ ဒါဗူးကို အဖံုးဖြင့္ထဲ့ထားေပးပါ။ ေဆာ္ဒါကအနံ ့ ဆိုးမ်ားကို စုပ္ယူေပးပါလိမ့္မယ္။ အဲဒီမုန္ ့ဖုတ္ေဆာ္ဒါဗူးကို ၃-လတစ္ၾကိမ္ အသစ္လဲေပးပါ။ အကယ္၍အနံ ့ဆိုးမ်ား မေပ်ာက္ေသးဘူး ဆိုရင္ေတာ့ မုန ့္ဖုတ္ေဆာ္အနည္းငယ္ကိုေရေဖ်ာ္ျပီး ေရ ခဲေသတၱာ အႏွံ ့ေဆးေၾကာေပးပါ။

၁၉) ကန္စြန္းရြက္ နွင့္ ခ်ဥ္ေပါင္ရြက္တို ့ကို လက္မ၊ လက္ညွိဳးတို ့ျဖင့္ဆိတ္ ထႊင္ျခင္းေၾကာင့္ ၄င္းအရြက္မ်ားရွိ သဘာ၀ အေစးမ်ားက လက္သည္းကို မည္းေစျပီး အရုပ္ဆိုးအက်ည္းတန္ေစပါတယ္။ ရွာလကာရည္ (သို ့မဟုတ္) သံပုရာသီး/ေရွာက္ သီးစိပ္တို ့ျဖင့္ ပြတ္ တိုက္ျပီး ေရစင္စင္ေဆးေပးျခင္းျဖင့္ လက္သည္းမ်ား ပကတိအ တိုင္းျဖဴစင္လာသလို၊ လက္သည္းလဲ မာလာေစပါတယ္။ ျပည္ၾကီငါး (ကင္းပြန္)ကိုင္၍ အမည္းစြန္းထင္ျခင္း၊ ပုစြန္စိပ္ကိုင္၍ အညွီနံ ့စြဲျခင္း၊ ၾကက္ဥ-ဘဲဥ ပုပ္ေၾကာင့္ အနံ ့စြဲ က်န္ျခင္း၊ ၾကက္သြန္ျဖဴႏႊာ၍ အနံ ့ စြဲျခင္းမ်ားအတြက္ ဤနည္းအတိုင္း သန္ ့စင္ႏိုင္ပါ တယ္။

၂၀)အလွဴအိမ္မွာ ၾကက္သြန္နီမ်ားအခြံႏႊာေပးျပီးေနာက္၊ ၾကက္သြန္နီနံ ့စြဲမက်န္ ရေလေအာင္ လက္ကို ဆားပ်စ္ပ်စ္ေဖ်ာ္၍ပြတ္ျခင္း၊ သြား တိုက္ေဆးျဖင့္ပြတ္ျခင္း၊ ခရမ္း ခ်ဥ္သီး ထက္ျခမ္းျခမ္း၍ပြတ္ျခင္း၊ လိေမၼာ္သီးစိပ္ျဖင့္ပြတ္ျခင္း၊ အာလူးအခြံႏႊာ၍ ပြတ္ျခင္း၊ တရုပ္နံနံပင္ လက္ထဲ ထဲ့ေခ်ပြတ္ျခင္း စသည္ျဖင့္ ၾကက္သြန္နီနံ ့မ်ားကို ခ်က္ခ်င္းဆိုသလို ေျပေပ်ာက္ေစပါတယ္။

၂၁) ဆန္အိုးထဲမွာ ပိုးတည္ျပီဆိုရင္၊ အမည္းေရာင္ ပိုးမ်ားအပြားျမန္လာကာ ဆန္ကို လည္းပ်က္စီးေစတတ္ပါတယ္။ ပိုး၀င္ေနတဲ့ ဆန္မ်ား ကို ဖယ္ထုတ္ျပီး ဆန္အိုးရဲ ့ အတြင္း အျပင္ကို ဆပ္ျပာရည္ျဖင့္စင္ေအာင္ေဆးပါ။ ေရစင္ေအာင္ ေနျပင္းျပင္းျပျပီး ကရေ၀းရြက္ထဲ့၍ အဖံုးလံုေအာင္ဖံုးကာ အဲဒီကရေ၀းရြက္မ်ား တည ထဲ့သိပ္ပါ။ အိုးလံုး၀သန္ ့စင္ျပီး ေနာက္ထပ္ဆန္ပိုးမတည္ႏိုင္ေတာ့ေပ။

Credit- Original Writer

0 comments:

Post a Comment