အညာေခါက္ဆြဲသုပ္


အညာစတုိင္ ေခါက္ဆြဲသုပ္။ ဒီေခါက္ဆြဲသုပ္မွာ ပဲဟင္းရည္က အဓိက်ပါတယ္။ ၾကက္သား၊ ေခါက္ဆြဲရယ္၊ မုန္႔ၾကြပ္ရယ္၊ ၾကက္ဥ၊ ပဲဟင္းရည္ေလးနဲ႔ တြဲဖက္ကသံုးေဆာင္ရတာပါ။ အရသာလည္း အရမ္းစားေကာင္းတာမုိ႔ ခုပဲ တူတူ လုပ္စားၾကည္႔ရေအာင္...
----------------------------------
ပဲဟင္းရည္အတြက္ ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား

• ပဲမွုန္႔(အစိမ္းမွုန္႔) - စားပြဲတင္ဇြန္း ၂ဇြန္း (ေရ ၂၀၀မီလီလီတာျဖင္႔ ေရာေမႊထားပါ)

• ဂ်င္း - လက္တဆစ္ (ညက္ေအာင္ ေထာင္းထားပါ)

• ၾကက္သြန္ျဖဴ - ၂မႊာ (ညက္ေအာင္ ေထာင္းထားပါ)

• ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၂ဇြန္း

• သၾကား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၂ဇြန္း

• ဟင္းခတ္မွုန္႔ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ဇြန္း

• ၾကက္ျပဳတ္ရည္
----------------------------------
မုန္႔ၾကြပ္တြင္ ပါ၀င္ပါ၀င္မ်ား

• ဂ်ဳံမွုန္႔ - ၁၀၀ ဂရမ္

• ေရေႏြး - ခြက္တ၀က္ (၁၀၀မီလီလီတာ)

• ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တ၀က္

• ဆုိဒါ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တ၀က္
----------------------------------
ေခါက္ဆြဲသုပ္တြင္ ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား

• ဂ်ဳံေခါက္ဆြဲေျခာက္ - ၁၀၀ ဂရမ္

• ၾကက္ရင္ဗံု - ၁ခု (၂၀၀ ဂရမ္)

• ငရုတ္သီး ဆီသပ္ - စားပြဲတင္ဇြန္း ၅ဇြန္း

• ၾကက္သြန္ျမိတ္ - စားပြဲတင္ဇြန္း ၂ဇြန္း (ပါးပါးလွီးပါ)

• ဘဲဥ - ၂လံုး (က်က္ေအာင္ ျပဳတ္ျပီ အ၀ုိင္း လွီးပါ)

• ငါးငံျပာရည္ (တြဲဖက္သံုးေဆာင္ရန္)

• ဟင္းခတ္မွုန္႔ (တြဲဖက္သံုးေဆာင္ရန္

• သံပရာသီး - ၁လံုး (၈စိပ္စိပ္ပါ)
----------------------------------
ျပင္ဆင္နည္း

၁။ အရင္ဆံုး ေရေႏြးကို ပြက္ပြက္ဆူေအာင္ တည္ထားျပီ ေခါက္ဆြဲေျခာက္မ်ားထည္႔ကာ မီးအတင္႔သင္႔ျဖင္႔ ၅မိနစ္ တည္ထားပါ။

၂။ ထုိ႔ေနာက္ ေခါက္ဆြဲမ်ားကို ဇကာျဖင္႔ ျပန္စစ္ ေရေအးျဖင္႔ ျပန္ေဆးေပးပါ။

၃။ ျပီလွ်င္ ေခါက္ဆြဲမ်ား မစီကပ္သြားေစရန္ ဆီ(စားပြဲတင္ဇြန္း ၁ဇြန္း) ထည္႔ျပီ ေရာေမႊေပးထားပါ။

၄။ ျပီေနာက္ ဒယ္အုိးထဲ ေရ(၂ခြက္) ထည္႔ျပီ ဆူလွ်င္ ၾကက္ရင္ဗံုထည္႔ျပီ ၈မိနစ္ခန္႔ တည္ထားပါ။

၅။ ျပီမွ ၾကက္သားကို ခပ္ပါးပါးလွီးထားေပးျပီ ၾကက္ျပဳတ္ရည္ကို သိမ္းထားေပးပါ။
----------------------------------
မုန္႔ၾကြပ္ ျပဳလုပ္နည္း

၁။ ေဇာက္ပန္းကန္ထဲ (ဂ်ဳံ၊ ဆား၊ ဆုိဒါ) အားလံုးကို သမေအာင္ ေရာေမႊလုိက္ပါ။

၂။ ျပီလွ်င္ ေရ(ခြက္ ၃ပံု၁ပံု) ထည္႔ျပီ ဂ်ဳံဒုိးသား ႏူးညံ႔သည္အထိ ခပ္နာနာေလး ႏုယ္ေပးပါ။

၃။ ထုိ႔ေနာက္ ဂ်ဳံဒုိးသားကုိ ၂ပိုင္းခဲြျပီ ဒလိမ္႔တုံးျဖင္႔ အ၀ုိင္းျပားလိမ္႔ေပးပါ။ လိမ္႔ေနစဥ္ ဂ်ဳံမွုန္႔မ်ား ျဖဴးေပးပါ။

၄။ ျပီေနာက္ ပီဇာျဖတ္တဲ႔ ဓား(သုိ႔) ရုိးရုိးဓားျဖင္႔ ဂ်ဳံျပားကုိ အရွည္လွီးျဖတ္ေပးပါ။

၅။ ျပီလွ်င္ ဒယ္ထဲ ဆီမ်ားမ်ားထည္႔ျပီ ဆီပူလွ်င္ ဂ်ဳံဒိုးမ်ားကို ေရႊညိဳေရာင္သန္းသည္အထိ ေၾကာ္ေပးျပီ ျပန္ဆယ္ထားပါ။
----------------------------------
ပဲဟင္းရည္ ခ်က္နည္း

၁။ အရင္ဆံုး ၾကက္ျပဳတ္ရည္ကို ဒယ္အိုးထဲ ဆူေအာင္ မီးအတင္႔သင္႔ျဖင္႔ တည္ထားပါ။

၂။ ျပီေနာက္ ဆူလာလွ်င္ ပဲမွုန္႔(ေရအနည္းငယ္ ေရာေမႊျပီသား)၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ ဂ်င္း၊ ဆား၊ ဟင္းခတ္မွုန္႔၊ သၾကား တုိ႔ကုိ ထည္႔ျပီ သမေအာင္ ေရာေမႊလိုက္ပါ။

၃။ ေရတ၀က္ခမ္းျပီ ပ်စ္လာသည္အထိ မီးအတင္႔သင္႔ျဖင္႔တည္ ထားေပးပါ။
----------------------------------
ေခါက္ဆြဲသုပ္ တပြဲစာ ျပင္ဆင္နည္း

၁။ အရင္ဆံုး ပန္းကန္လံုးထဲ ေခါက္ဆြဲထည္႔ပါ။

၂။ ျပီလွ်င္ ၾကက္သြန္နီ(ပါးပါးလွီး)၊ ၾကက္သား၊ ငရုတ္သီး ဆီသငပ္၊ ဘဲဥ ျပဳတ္ျပီသား ၂စိပ္၊ သံပရာသီး ၁စိပ္၊ ငါးငံျပာရည္(လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ဇြန္း)၊ ဟင္းခတ္မွုန္႔ (လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တ၀က္) ႏွင္႔ ၾကက္သြန္ျမိတ္ အနည္းငယ္ ျဖဴးေပးပါ။

၃။ ထုိ႔ေနာက္ မုန္႔ၾကြပ္ ၃ေခ်ာင္းကို လက္ျဖင္႔ေျချပီ ထည္႔ေပးပါ။

၄။ ျပီမွ ပဲဟင္းရည္ (စားပြဲတင္ဇြန္း ၄ဇြန္း) ေလာင္းထည္႔ေပးျပီ အရသာရွိေသာ အညာေခါက္ဆြဲသုပ္ကို ပဲဟင္းရည္ပူပူေလးနဲ႔ တြဲဖက္ သံုးေဆာင္ႏုိင္ပါျပီ...
----------------------------------
Wutyee Food House

0 comments:

Post a Comment