ရန္ကုန္ၿမိဳ႕ ဂိုေဒါင္တစ္ခုအတြင္းရွိ အရက္ပုလင္းမ်ားအား သက္ဆိုင္ရာက ၀င္ေရာက္စစ္ေဆးေနစဥ္
အရက္ပါဝင္မႈ ႏွစ္ရာခိုင္ႏႈန္းထက္ပိုပါက ၁၉၁၇ ခုႏွစ္က ျပဌာန္းခဲ့သည့္ ယစ္မ်ဳိးဥပေဒအရ ယစ္မ်ဳိးခြန္ (Excise Taxation) ေကာက္ရမည့္အရက္ (သို႔မဟုတ္) အရက္ခ်ဳိဟု သတ္မွတ္ထားေသာ္လည္း လက္ရွိတြင္ ယင္းျပဌာန္းခ်က္ကို အခြင့္ေကာင္းယူၿပီး အရက္ပါဝင္မႈ ႏွစ္ရာခိုင္ႏႈန္းမျပည့္ေသာ သစ္သီးေဖ်ာ္ရည္၊ ဝိုင္၊ အရက္ခ်ဳိ စသည့္အေဖ်ာ္ယမကာမ်ဳိးစံုကို ျပည္တြင္းသို႔ တင္သြင္းေရာင္းခ်မႈမ်ား ရွိသကဲ့သို႔ ထုတ္လုပ္ေရာင္းခ်မႈမ်ားလည္း ျပဳလုပ္လ်က္ရွိေၾကာင္း ‘အရက္ယမကာသံုးစြဲမႈ ထိန္းခ်ဳပ္ေရးမူဝါဒႏွင့္ မဟာဗ်ဴဟာမ်ား ေရးဆြဲႏုိင္ေရး ညိႇႏႈိင္းေဆြးေႏြးပြဲ’ တြင္ ေျပာၾကားခ်က္မ်ားအရ သိရသည္။
လက္ရွိအခ်ိန္ထိ အာဏာတည္ဆဲျဖစ္သည့္ ယစ္မ်ဳိးဥပေဒအရ အရက္၊ ဘီယာ၊ ဝိုင္၊ ေခါင္ရည္၊ အရက္ခ်ဳိႏွင့္ ေဒသထြက္အရက္မ်ားအျပင္ ျပည္တြင္းျဖစ္အရက္၊ ျပည္တြင္းျဖစ္ ႏိုင္ငံျခားအရက္၊ ႏိုင္ငံျခားျဖစ္အရက္ဟူ၍ ေခၚေဝၚသတ္မွတ္မႈမ်ားရွိေၾကာင္းႏွင့္ လက္ရွိျပည္တြင္းသို႔ တင္သြင္းေရာင္းခ်မႈ၊ ထုတ္လုပ္ေရာင္းခ်မႈမ်ား ျပဳလုပ္ေနသည့္ အရက္ပါဝင္မႈ ႏွစ္ရာခိုင္ႏႈန္းမျပည့္ေသာ အေဖ်ာ္ယမကာမ်ဳိးစံုကို လူငယ္ႏွင့္ အမ်ဳိးသမီးမ်ားသံုးစြဲမႈမ်ား ျပားလ်က္ရွိေၾကာင္း သိရသည္။
ဥပေဒတြင္ အရက္ႏွင့္ပတ္သက္၍ ထုတ္လုပ္ခြင့္၊ တင္သြင္းခြင့္၊ ေရာင္းခ်ခြင့္၊ ယစ္မ်ဳိးခြန္မ်ားျဖင့္ ထုတ္လုပ္ေရာင္းဝယ္မႈ ထိန္းခ်ဳပ္ျခင္းမ်ား လုပ္ေဆာင္လ်က္ရွိၿပီး ေရာင္းခ်ခြင့္ထိန္းခ်ဳပ္ျခင္းမ်ားအနက္ ေရာင္းခ်ခြင့္လိုင္စင္ သတ္မွတ္ျခင္း၊ အရက္ဝယ္ယူရန္ ခက္ခဲေစျခင္း၊ အရက္အေရာင္းျမႇင့္တင္ရန္ နည္းမ်ဳိးစံုသံုးသည့္ လုပ္ငန္းမ်ားထိန္းခ်ဳပ္ျခင္း၊ ပညာေပးစည္း႐ံုးျခင္း၊ အရက္ပံုးမ်ားထိန္းခ်ဳပ္ျခင္း၊ ယာဥ္ေမာင္းမ်ား အရက္မေသာက္ရန္ ပညာေပးျခင္းႏွင့္ထိန္းခ်ဳပ္ျခင္း၊ လူထုနည္းျဖင့္ထိန္းခ်ဳပ္ျခင္း စသည့္လုပ္ငန္းမ်ားျဖင့္ လုပ္ေဆာင္လ်က္ရွိေၾကာင္း သိရသည္။
ကမၻာ့ကုန္သြယ္ေရးအဖြဲ႕ (World Trade Organization) ၏လမ္းၫႊန္ခ်က္အရ အရက္ယမကာသည္ ႏိုင္ငံအခ်င္းခ်င္း လြတ္လပ္စြာကုန္သြယ္မႈျပဳႏိုင္ေသာ ကုန္ပစၥည္းအျဖစ္ သတ္မွတ္ထားေသာ္လည္း ျမန္မာႏိုင္ငံသုိ႔ တင္သြင္းမႈကန္႔သတ္ဆဲျဖစ္ေၾကာင္းႏွင့္ ျမန္မာႏိုင္ငံ၌ ျပည္တြင္းထုတ္လုပ္မႈ အရွိန္ျမင့္တက္လာၿပီး ျမန္မာႏိုင္ငံအပါအဝင္ အေရွ႕ေတာင္အာရွ ႏိုင္ငံမ်ားတြင္ ဆယ္စုႏွစ္တစ္ခုအတြင္း အရက္ကုိတြင္က်ယ္စြာ ျဖန္႔ျဖဴးေရာင္းခ်မႈမ်ား ရွိလာေၾကာင္း သိရသည္။
အေရွ႕ေတာင္အာရွေဒသတြင္ အရက္၊ ယမကာ ထုတ္လုပ္ျဖန္႔ျဖဴးမႈ ပုိမိုတြင္က်ယ္လာျခင္းႏွင့္အတူ အရက္ယမကာေသာက္သံုးသည့္ဓေလ့ ပိုမိုထြန္းကားလာခဲ့ေၾကာင္းႏွင့္ အမ်ဳိးသားမ်ားသာမက လူငယ္မ်ား၊ အမ်ဳိးသမီးမ်ား ေသာက္သံုးမႈမ်ားလာၿပီး ခ်က္အရက္ (တရားဝင္) ႏွင့္ ဘီယာေသာက္သံုးမႈမ်ားလည္း အဆမတန္ မ်ားျပားလာေၾကာင္း သိရသည္။
၂ဝ၁၂ ခုႏွစ္မွစ၍ စီးကရက္ကို ကုန္သြယ္လုပ္ငန္းခြန္အျဖစ္ ကုန္ပစၥည္းတန္ဖိုး၏ ရာခိုင္ႏႈန္း ၁ဝဝ ေကာက္ခံထားၿပီး အျခားေဆးလိပ္ႏွင့္ ေဆးရြက္ႀကီးထြက္ ပစၥည္းမ်ားကို ရာခိုင္ႏႈန္း ၅ဝ၊ အရက္၊ ဘီယာ၊ ဝုိင္ စသည္တုိ႔ကို ရာခိုင္ႏႈန္း ၅ဝ ေကာက္ခံထားေၾကာင္း၊ အာဆီယံႏိုင္ငံမ်ားအၾကား ကုန္ပစၥည္းဖလွယ္မႈတြင္ ကုန္သြယ္ခြန္အျဖစ္ စီးကရက္ငါးရာခုိင္ႏႈန္း၊ ေဆးရြက္ႀကီးသံုးရာခုိင္ႏႈန္း ေကာက္ခံေနၿပီး လာမည့္ ၂ဝ၁၅ ခုႏွစ္တြင္ အေကာက္ခြန္ ဝ ရာခိုင္ႏႈန္းျဖစ္ရန္ ညိႇႏႈိင္းေနဆဲျဖစ္ေၾကာင္း သိရသည္။
ယခု ၂ဝ၁၄-၂ဝ၁၅ ဘ႑ာႏွစ္အတြင္း ရရွိထားသည့္ အခ်က္အလက္မ်ားအရ တစ္ႏုိင္ငံလံုးရွိ ၿမိဳ႕နယ္ေပါင္း ၃၃ဝ တြင္ လက္လီ/လက္ကား အရက္ဆိုင္ေပါင္း ၄၁၂၁ဝ ခန္႔ရွိၿပီး သိပၸံနည္းက်ထုတ္လုပ္သည့္ စက္႐ံု ၇၃ ႐ံု၊ ဘီယာစက္႐ံုေလး႐ံု၊ ဝိုင္ထုတ္လုပ္သည့္စက္႐ံု ၄ဝ ႐ံု၊ ေတာအရက္ခ်က္လုပ္ငန္း ၄၁ဝ ႏွင့္ အရက္မ်ားကို ျပန္လည္ျပဳျပင္ၿပီး ျဖန္႔ျဖဴးသည့္ဆိုင္ေပါင္း ၂၂၈ ဆိုင္ရွိေၾကာင္း ျပည္ထဲေရးဝန္ႀကီးဌာန၊ အေထြေထြအုပ္ခ်ဳပ္ေရး ဦးစီးဌာန၊ ယစ္မ်ဳိးႏွင့္ အခြန္ဌာနမွ ထုတ္ျပန္ခ်က္အရ သိရသည္။
ျမန္မာႏိုင္ငံတြင္ အရက္ႏွင့္ဘီယာေသာက္သံုးမႈ ျမင့္မားလ်က္ရွိၿပီး ႏွစ္စဥ္ ျပည္တြင္း၌ထုတ္လုပ္ေနသည့္ အရက္ႏွင့္ဘီယာ ဂါလန္ေပါင္း ၂၅ သန္းႏွင့္အထက္ရွိေနေၾကာင္း၊ ဘီယာတစ္မ်ဳိးတည္း ထုတ္လုပ္မႈအေနျဖင့္ ၂ဝ၁၁-၂ဝ၁၂ ဘ႑ာႏွစ္တြင္ ဘီယာဂါလန္ေပါင္း သန္း ၂ဝ နီးပါးထိ ထုတ္လုပ္ခဲ့ရာ ၂ဝ၁၂-၂ဝ၁၃ ဘ႑ာႏွစ္တြင္ ဂါလန္ေပါင္း ၂၆ သန္းအထိ တိုးျမႇင့္ထုတ္လုပ္ခဲ့ၿပီး ၂ဝ၁၃-၂ဝ၁၄ ဘ႑ာႏွစ္ ၁ဝ လအတြင္း ထုတ္လုပ္မႈဂါလန္ေပါင္း ၂၇ သန္းခြဲနီးပါးအထိရွိေၾကာင္း အမ်ဳိးသားစီမံကိန္းႏွင့္ စီးပြားေရးဖြံ႔ၿဖိဳးတိုးတက္မႈ ဝန္ႀကီးဌာနမွ သိရသည္။
0 comments:
Post a Comment