ရံုးပတီသီးမွ သင္ရရွိႏိုင္တဲ့ က်န္းမာေရး အက်ဳိးေက်းဇူးမ်ား


ရံုးပတီသီးကို (အဂၤလိပ္လို Okra, Gumbo ၊ Lady Lady’s Finger )လို႔ သိရျပီး အဓိကအားျဖင့္ ေႏြရာသီအခ်ိန္မွာ ရရိွႏုိင္တဲ့ ရာသီေပၚအသီးအရြက္ တစ္မ်ဳိးျဖစ္ပါတယ္။ ရံုးပတီသီးကို အာဟာရေတြနဲ႔ ဗင္တာမင္ေျမာက္မ်ားစြာပါဝင္တဲ့ စြမ္းအင္သိုေလွာင္ရာ ေနရာလို႔ေတာင္ ေခၚေဝၚေျပာဆိုၾကပါတယ္။ ကြ်ႏု္ပ္တို႔ ရံုးပတီသီးကို ပုံမွန္စားသုံးေနၾကေပမဲ့ အမ်ားစုက ၎ကိုစားသုံးရျခင္းရဲ႕အက်ဳိးကို မသိၾကပါဘူး။ ရံုးပတီသီးကေနရရိွတဲ့ က်န္းမ်ားေရး အက်ဳိးေက်းဇူးမ်ားစြာ ရိွပါတယ္။ ရံုးပတီသီးကို မ်ားစြာေသာ ဗင္တာမင္၊ ဓာတ္ဆားဓာတ္၊ အမွ်င္ဓာတ္ နဲ႔ တျခား အာဟာရဓာတ္ေတြ နဲ႔ ဖြဲ႔စည္းထားပါတယ္။ ရံုးပတီသီးမွာ ဗီတာမင္ A၊ B1၊ B3၊ B6၊ C နဲ႔ K တ႔ိုပါဝင္တယ္။ folic acid၊ calcium၊ zinc၊ riboflavin၊ magnesium၊ manganeseနဲ႔ Beta carotene စသည္တို႔ ပါဝင္တဲ့ အမွ်င္ဓာတ္မ်ားစြာကိုလည္း ရရိွေစတယ္။

ရာသီေပၚ အသီးအရြက္မ်ားစြာရိွတဲ့အထဲ ရံုးပတီသီးဟာ အေကာင္းဆုံးျဖစ္ပါတယ္။ သူ႔ရဲ႕ႏူးညံ့တဲ့ပံုစံက စားခ်င္စဖြယ္ေကာင္းေအာင္ ဆြဲေဆာင္ႏုိုင္ပါတယ္။ ဒါေပမဲ့ ခ်က္ျပဳ တ္ျပင္ဆင္တဲ့အခါ ေစးကပ္ကပ္၊ ခြ်ဲက်ိက်ိ ႏုိင္လြန္းတယ္လို႔ ထင္ရႏုိင္ပါတယ္။ အဲဒီေစးကပ္တဲ့ အရာေၾကာင့္ပဲ အထူးေကာင္းမြန္တဲ့ ဟင္းခ်ဳိျဖစ္ေစတာပါ။ အဲဒီလိုနဲ႔ မၾကိဳက္ဘူးဆိုရင္ေတာင္ တျခားေသာနည္းျဖင့္ ျပင္ဆင္စားသုံးႏုိင္ပါေသးတယ္။ အခ်ဥ္ရည္၊ ၾကက္သြန္နီ၊ ဆားေလးထည့္ျပီး အျမန္ေၾကာ္၍လည္းေကာင္း ျပင္ဆင္ခ်က္ျပဳႏုိင္ပါတယ္။

ရံုးပတီသီးကေနရရိွတဲ့ အံ့ၾသဖြယ္က်န္းမာေရး အက်ဳိးေက်းဇူးေတြကေတာ့… - ကိုယ္ဝန္သည္ေတြကို က်န္းမာသန္စြမ္းေစျခင္း ၊ ေက်ာက္ကပ္ ပိုမိုက်န္းမာေစျခင္း ၊ အူမၾကီးသန္႔စင္ေစျခင္း၊ ပန္းနာေရာဂါကြယ္ကာေပးျခင္း ၊ အသားေရေတာက္ပေစျခင္း၊ အေလးခ်ိန္ေလ်ာ့က်ေစျခင္း နဲ႔ ဝမ္းခ်ဳပ္မႈအတြက္ေကာင္းမြန္ျခင္း တို႔ပဲ ျဖစ္ပါတယ္။

Source: IHR

0 comments:

Post a Comment