ေရွာက္သီး၏ တန္ဖိုး


ေရွာက္သီး (Lemon)သည္ အခ်ဥ္ဓါတ္ ပါေသာ အသီးမ်ား အုပ္စု (Citrus Fruit) တြင္ ပါဝင္သည္။ Citrus Fruit အုပ္စုတြင္ လိေမၼာ္၊ သံပ႐ို၊ သံပရာႏွင့္ ဂရိတ္ ဖ႐ုသီး မ်ားလည္း ပါဝင္ပါသည္။

ေရွာက္သီးသည္ ျပည္တြင္းတြင္ ဖူလံုစြာ စားသံုး ႏိုင္႐ံု သာမက ျပည္ပသို႔လည္း တင္ပို႔ေနေသာ ေစ်းကြက္ဝင္ အသီး တစ္မ်ိဳးလည္း ျဖစ္ပါသည္။ ေရွာက္သီးကို အိႏိၵယျပည္ အေနာက္ ေျမာက္ပိုင္း ေဒသတြင္ စတင္ ေတြ႕ရွိရၿပီး ေရွးႏွစ္ေပါင္းမ်ားစြာ ကတည္းက အေရွ႕ေတာင္ အာရွမွာ စိုက္ပ်ိဳးခဲ့ ပါတယ္။ ၁၂ ရာစု၊ ၁၃ ရာစု ေလာက္မွာ ဥေရာပ ႏိုင္ငံမ်ားသို႔ ေရာက္ရွိခဲ့ပါသည္။ ျမန္မာျပည္တြင္ အပူပိုင္းေဒသမ်ား၌ အမ်ားဆံုး စိုက္ပ်ိဳးလာၾကၿပီ ျဖစ္ပါသည္။ လူအမ်ားစုသည္ ေရွာက္သီးနံ႔ကို သေဘာတူၿပီး ဟင္းပဲြမ်ားတြင္ ထည့္သြင္း အသံုးျပဳလာၾက သကဲ့သို႔ ေဆးဘက္ဝင္ အသီးတစ္မ်ိဳး အျဖစ္လည္း အသံုးျပဳၾကၿပီ ျဖစ္ပါသည္။

ေရွာက္ရည္တြင္ Citric Acid ၅%ခန္႔ ပါဝင္ပါသည္။ ဗီတာမင္စီ (Vitamin C)လည္း အလြန္ ႂကြယ္ဝသည့္ အျပင္ ဗီတာမင္ဘီ၊ ကယ္လဆီယမ္၊ ေဖာ့စဖရပ္၊ မဂၢနီဆီယမ္ ကဲ့သို႔ေသာ သတၱဳမ်ား သာမက ပ႐ိုတင္းႏွင့္ ကာဗိုဟိုက္ဒရိတ္ ဓာတ္မ်ားလည္း ပါဝင္ေၾကာင္း သိရပါသည္။ ၄င္းအျပင္ ယခုအခါ ဖိုလိတ္ (Folate) ႏွင့္ အမွ်င္ဓာတ္ (Fibre) မ်ားလည္း ပါဝင္ကာ ၄င္းအဆီတြင္ လီမြန္နင္ (Lemonene) ေခၚ ဓာတုျဒဗ္စင္ တစ္မ်ိဳးလည္း ပါဝင္ေၾကာင္း သိလာၾကၿပီ ျဖစ္သည္။

ေရွာက္ရည္ ၁၀၀ ဂရမ္တြင္ ဗီတာမင္စီ ၆၀ ဂရမ္ပါဝင္သည့္ အတြက္ အသီးမ်ားထဲတြင္ ဗီတာမင္စီ အမ်ားဆံုး ပါဝင္ေသာ အမ်ိဳးအစား ျဖစ္သည္။ ေရွာက္ရည္ကို နံနက္ေစာေစာ ေသာက္သံုးမည္ ဆိုပါက က်န္းမာေရးအတြက္ အေထာက္အကူ ျဖစ္ေစပါသည္။ ေန႔စဥ္ ေသာက္သံုးပါက ရရွိလာမည့္ က်န္းမာေရး အတြက္ အက်ိဳး ၁၀ ပါးက Commerce ပရိသတ္ႀကီး အတြက္ ေဖာ္ျပလိုက္ပါသည္။

၁။ အစာအိမ္အတြက္

အစာမေၾကျခင္းေၾကာင့္ မူးေဝ ေအာ့အန္ျခင္း၊ ရင္ပူျခင္းတို႔ ျဖစ္ပါက ေရွာက္ရည္ကို ေရေႏြးႏွင့္ ေရာ၍ ေသာက္ျခင္းျဖင့္ သက္သာ ေစႏိုင္ပါသည္။ ေရွာက္ေဖ်ာ္ရည္သည္ ေလခ်ဥ္ တက္ျခင္းကိုလည္း သက္သာ ေစႏိုင္ပါ သည္။ ေရွာက္သီး ေဖ်ာ္ရည္ကို မွန္မွန္ ေသာက္ေပးျခင္း အားျဖင့္ အူသိမ္ အူမမ်ားမွ မလိုအပ္ေသာ စြန္႔ပစ္ ပစၥည္းမ်ားကို ဖယ္ရွားသည့္ အခါ မ်ားစြာ အေထာက္အကူ ျဖစ္ေစပါသည္။ ေရွာက္ရည္သည္ ေသြးထဲမွ အညစ္အေၾကးမ်ား ကိုလည္း သန္႔စင္ ေစပါသည္။ ဝမ္းခ်ဳပ္ျခင္း ကိုလည္း ကုသေပး ႏုိင္ပါသည္။ ႀကိဳ႕ထိုးလွ်င္လည္း ေရွာက္ေရကို ေသာက္ေပးျခင္းျဖင့္ သက္သာ ေစပါသည္။ Lemon Juice (ေရွာက္ရည္) သည္ အသည္း အားေဆးရည္ တစ္ခုျဖစ္ေသာ သည္းေျခရည္ ပိုမို ထုတ္ေပးၿပီး အစာေခ်ျခင္းကို ကူညီေပးႏုိင္ပါသည္။ ခႏၶာကိုယ္မွ ခၽြဲသလိပ္ ထြက္ျခင္း ကိုလည္း ေလ်ာ့ေစပါသည္။ ၎သည္ သည္းေျခတြင္ တည္ေသာ ေက်ာက္မ်ား ေပ်ာ္ဝင္ သြားေစရန္ ကူညီႏိုင္ ပါသည္။

၂။ အသား အေရျပားအတြက္

ေရွာက္သီးသည္ သဘာဝ ပိုးသတ္ေဆး တစ္မ်ိဳး ျဖစ္ၿပီး အေရျပားႏွင့္ ပတ္သက္ေသာ ေရာဂါ မ်ားကို ကုသႏိုင္သည္။ ေရွာက္သီးသည္ ဗီတာမင္စီ ႂကြယ္ဝေသာ Citrus Fruit ျဖစ္ၿပီး အေရျပားကို ပြတ္လိမ္း ေပးပါက အစက္အေပ်ာက္မ်ား မွိန္ၿပီး အလွတိုး ေစပါသည္။ ေန႔စဥ္ ေရွာက္ရည္ကို ေသာက္ပါက အေရျပားအလွကို သိသာ လာေစမွာ ျဖစ္ပါသည္။ ရွိရင္းအသက္ ထက္ ပိုမို ႏုပ်ိဳေစၿပီး အေရျပား တြန္႔ျခင္းကို ဖယ္ရွားေစၿပီး ဆံပင္ကိုလည္း နက္ေစပါသည္။ မီးေလာင္ ထားေသာ ေနရာကို ေရွာက္ရည္ သုတ္လိမ္းေပးပါက အမာရြတ္မ်ားကို မွိန္ေစပါသည္။ ေရွာက္ရည္သည္ ေအးေသာ သတိၱရွိၿပီး မီးေလာင္ေသာ အေရျပားကို အပူ ေလ်ာ့ေစပါသည္။

၃။ သြားအတြက္

ေရွာက္ရည္သည္ သြားအတြက္လည္း ေကာင္းမြန္ၿပီး လတ္ဆတ္ေသာ ေရွာက္ရည္ကို သြားကိုက္ေသာ ေနရာကို သုတ္လိမ္းေပးပါက နာက်င္မႈကို သက္သာ ေစပါသည္။ သြားဖံုး ျပည္ယိုျခင္း၊ ေသြးထြက္ျခင္း စေသာ သြားေရာဂါမ်ားကို ေပ်ာက္ကင္းေစျပီး ခံတြင္း အန႔ံဆိုး ကိုလည္း ေပ်ာက္ေစ ပါသည္။

၄။ လည္ေခ်ာင္း ေရာဂါမ်ားအတြက္

ေရွာက္သီးသည္ ေရာဂါပိုးမ်ားေၾကာင့္ ျဖစ္ေပၚေသာ ပါးသီေရာင္ျခင္း၊ လည္ေခ်ာင္း နာျခင္း စေသာ လည္ေခ်ာင္း အတြင္း ျဖစ္တတ္ေသာ ေရာဂါမ်ား အတြက္လည္း ေဆးဘက္ဝင္ ေစပါသည္။ ေရွာက္ရည္ႏွင့္ ေရကို ဆတူေရာၿပီး မၾကာခဏ အာေခါင္ က်င္းေပးျခင္းျဖင့္လည္း ေခ်ာင္းနာျခင္းကို ေလွ်ာ့ခ် ေစနုိင္ပါသည္။

၅။ အဝလြန္သူမ်ားအတြက္

ေရွာက္ေဖ်ာ္ ရည္ကို ေသာက္သံုးျခင္းျဖင့္ အဓိက က်န္းမာေရး အက်ိဳးေက်းဇူး မ်ားအနက္ တစ္ခုမွာ ခႏၶာကိုယ္ အေလးခ်ိန္ကို လ်င္ျမန္စြာ က်ေစျခင္း ျဖစ္သည္။ ေရွာက္ရည္တစ္ဆ၊ ေရေႏြး (ၾကက္သီးေႏြး) တစ္ဆကို ပ်ားရည္ႏွင့္ ေရာ၍ ေသာက္ပါက ခႏၶာကိုယ္ အေလးခ်ိန္ကို ေကာင္းစြာ က်ေစ နိုင္ပါသည္။

BY COMMERCE JOURNAL

0 comments:

Post a Comment