အပင္မွရရွိေသာ က်န္းမာေရးအတြက္ ေဘးထြက္ဆုိးက်ဳိးကေလးမ်ား


ႏြယ္ျမက္သစ္ပင္ ေဆးဖက္ဝင္ဟု ဆိုေသာ္လည္း ေလာကနိယာမသေဘာအရ အေကာင္းနဲ႔အဆိုးကေတာ့ အၿမဲဒြန္တြဲလ်က္ရွိေနၾကစၿမဲပါ။ တခ်ိဳ႕သစ္ပင္ေတြမွာ လူသားတို႔၏ က်န္းမာေရးအတြက္ အားသာခ်က္ေတြ ေတာ္ေတာ္မ်ားမ်ားရွိၾကပါတယ္။ သိ ု႔ေသာ္ လူတစ္ဦးနဲ႔တစ္ဦး ႀကံ႕ခိုင္မႈစြမ္းရည္ခ်င္း မတူညီၾကတာေၾကာင့္ ၎အပင္ေတြရဲ႕ ေဆးဝါးမ်ားဟာ ကိုယ္ထဲကိုေရာက္ရွိလာတဲ့အခါ ခႏၶာကိုယ္တြင္း ေသြးသားစနစ္နဲ ့ အေျပာင္းအလဲကိုျဖစ္ေစတတ္တာေၾကာင့္ သတိျပဳသံုးစြဲတတ္ဖို႔ လိုပါတယ္။ သို႔ပါ၍ သတ္မွတ္ေဖာ္ညႊန္းထားေသာ ပမာဏထက္ပို၍ မမွီဝဲ မသံုးစြဲသင့္ေၾကာင္း ေအာက္ပါ အတိုင္း အသိေပး မွ်ေဝ လိုက္ရပါတယ္။

(၁) ရွားေစာင္းလက္ပပ္

(က) ရွားေစာင္းလက္ပပ္ပင္၏ ဂ်ယ္လီ(အႏွစ္)ထဲတြင္ပါဝင္ေသာ ေအာက္ဆီဂ်င္ဓာတ္တစ္မ်ိဳးက အေရျပားေပၚရွိ ဆဲလ္မ်ားကို အလိုလိုျပဳျပင္ေပးႏိုင္စြမ္းရွိတာေၾကာင့္ မီးေလာင္နာ၊ အေရၾကည္ဖုနာ၊ ထိခုိက္ရွနာ၊ ေနေလာင္ ဒဏ္ရာတို႔ကို ေကာင္းစြာကုသေပးႏိုင္ပါတယ္။ သို႔ေသာ္ ခြဲစိတ္အနာ ခ်ဳပ္႐ိုးမ်ားကိုေတာ့ အနာေကာင္းစြာမက်က္ေသးခင္မွာ မလိမ္းသင့္ပါဘူး။ အနာက်က္ေႏွးသြားေစပါတယ္။

(ခ) အပင္၏ Enzymes မ်ားထဲတြင္ ဝမ္းသက္ေစေသာ အစြမ္းသတၱိပါရွိျခင္းေၾကာင့္ အူမႀကီးနံရံရွိ အခြၽဲအက်ိမ်ားကို တိုးပြားေစကာ အူကိုသန္႔စင္ေစၿပီး ဝမ္းမခ်ဳပ္ေစပါဘူး။ သို႔ေသာ္ အပင္ကို အေျခာက္ထား၍ ဝမ္းေပ်ာ့ေဆးအျဖစ္ အၿမဲစားသံုးလွ်င္ေတာ့ အက်င့္ပါသြားတတ္ပါ
တယ္။

(၂) စမုန္မ်ိဳးႏွင့္ စမုန္နက္

စမံုမ်ိဳးက ႏွလံုးကိုၿငိမ္းေအးေစၿပီး ေအာ့အန္ျခင္းကို ေပ်ာက္ကင္းေစတဲ့အျပင္ အစာကိုေၾကညက္ေစပါတယ္။ စမုန္နက္က အေအးမိျခင္း၊ ဝမ္းသြားျခင္း၊ ေရငတ္ျခင္း၊ ဝမ္းကိုက္ျခင္းတို႔ကို ေပ်ာက္ကင္းေစပါတယ္။ သို႔ေသာ္ ဆရာဝန္၏ ၾကီးၾကပ္လမ္းညႊန္ခ်က္မပါဘဲ၎တို႔ကို ရက္သတၱ ၆ ပတ္ထက္ပို၍ မစားသင့္ပါဘူး။

(၃) ၾကက္သြန္ျဖဴ

ၾကက္သြန္ျဖဴဟာ ဟင္းလ်ာအစားအစာမ်ားအတြက္ အဓိကက်ေသာ ေဆးဖက္ဝင္ ဟင္းခတ္အေမႊးအႀကိဳင္ျဖစ္ပါတယ္။ သို႔ေသာ္ (က) ၾကက္သြန္ျဖဴဟာ ေသြးက်ဲေစတာေၾကာင့္ ေသြးမခဲေဆးစားေနရသူမ်ားဟာ ခြဲစိပ္ကုသမႈမျပဳ
မီ ၾကက္သြန္ျဖဴကို မစားသင့္ပါဘူး။ (ခ)Hypoglyceamic

(ေခၚ) ေသြးထဲမွာ ဂလူးကို႔စ္နည္း၍ ေဆးစားေနရသူမ်ား
ဟာ ၾကက္သြန္ျဖဴကို လံုးဝမစားသင့္ပါဘူး။

(၄) င႐ုတ္ေကာင္း

င႐ုတ္ေကာင္းက ပန္းနာ၊ သလိပ္၊ ေလထိုးေလေအာင့္ တို႔ကို ေခ်ဖ်က္ေပးႏိုင္သလို သည္းေျခေရာဂါ၊ ဝမ္းကိုက္ျခင္း၊ ေခြၽးမထြက္ျခင္း၊ ဝမ္းခ်ဳပ္ျခင္း၊ ေသြးဆုတ္ ေသြးပုပ္အတြင္း ပူေသာအနာတို႔ကိုလည္း သက္သာေျဖေလ်ာ့ေပးႏိုင္ပါတယ္။ သို႔ေသာ္ (က) င႐ုတ္ေကာင္းကို ေန႔စဥ္ ၃ဝဝ မီလီဂရမ္ထက္ပို၍ မစားသင့္ေပ။ (ခ) အရက္ေသစာႏွင့္ တြဲ၍ မမွီဝဲပါႏွင့္။ (ဂ) အသည္းေရာဂါသမားမ်ားဟာ
င႐ုတ္ေကာင္းစားျခင္းမွ ေရွာင္သင့္ပါတယ္။ (ဃ) င႐ုတ္ေကာင္းဟာ ၾကြက္သားေတြကို ေပ်ာ့ေပ်ာင္း နိုင္စြမ္းရွိတာ ေၾကာင့္ ယာဥ္ေမာင္းသူမ်ားႏွင့္ စက္ကိရိယာကိုင္တြယ္ရ သူမ်ားဟာလည္း င႐ုတ္ေကာင္း မစားသင့္ပါဘူး။

(၅) ႏြယ္ခ်ိဳ

ႏြယ္ခ်ဳိက အသံကိုၾကည္လင္ေစၿပီး ေခ်ာင္းဆိုးနဲ႔ သလိပ္နာေရာဂါကို ေပ်ာက္ေစ ပါတယ္။ ေလနာေရာဂါကို ႏိုင္ပါတယ္။ လူကို ဆူၿဖိဳးေစၿပီး အားျဖစ္ေစပါတယ္။ သုိ႔ေသာ္ (က) ႏြယ္ခ်ဳိကို ရက္သတၱ ၄-၆ ပတ္ထက္ပို၍ စြဲမစားသင့္ပါဘူး။ ပို၍စားမိပါက ခႏၶာကိုယ္ထဲမွာ ေရေအာင္း
ႏိုင္ပါတယ္။ (ခ) ဆီးခ်ိဳ၊ ေသြးတိုး၊ ႏွလံုး၊ အသည္းနဲ႔ ေက်ာက္ကပ္ေရာဂါရွိသူမ်ား အထူးေရွာင္ရွားသင့္ပါတယ္။ (ဂ) ႏြယ္ခ်ိဳဟာ ခႏၶာကိုယ္တြင္း ပိုတက္စီယမ္ဓာတ္ကို ေလ်ာ့
နည္းေစတာေၾကာင့္ ပိုတက္စီယမ္အားနည္းသူမ်ား မစား သင့္ပါဘူး။

(၆) တ႐ုတ္နံနံ

တ႐ုတ္နံနံပင္ထဲမွာ ေဘးဥပဒ္ျဖစ္ေစေသာ ကိုလက္စထေရာ လံုးဝမပါရွိဘဲ ေကာင္းက်ိဳးျပဳေသာ ဓာတ္တိုးဆန္႔က်င္ပစၥည္းမ်ား၊ ဗီတာမင္သတၱဳဓာတ္မ်ားနဲ႔ ေခ်ဖ်က္လြယ္ေသာအမွ်င္ဓာတ္တို႔ ၾကြယ္ဝစြာပါရွိတဲ့အျပင္ ကင္ဆာကိုတိုက္ဖ်က္ႏိုင္ေသာ acetylenics, phenolic acids ႏွင့္coumarins ဓာတ္ေပါင္းစုမ်ား ပါဝင္ေနတာေၾကာင့္ ကင္ဆာအဖုအက်ိတ္မ်ား ႀကီးထြားပ်ံ႕ႏွံ႔ျခင္းမွ
ကာကြယ္ေပးၿပီး အံ့ၾသဖြယ္ေကာင္းစြာ အနာမ်ားကိုလည္း က်က္ေစပါတယ္။ အထူးသျဖင့္ အူမႀကီးကင္ဆာ၊ အစာ အိမ္ကင္ဆာ၊ သားအိမ္ေခါင္းကင္ဆာႏွင့္ အမ်ိဳးသားမ်ား
ဆီးက်ိတ္ကင္ဆာတို႔ကို ဟန္႔တားေပးႏိုင္ပါတယ္။ သို႔ေသာ္ တ႐ုတ္နံနံပင္က ေဆးအျဖစ္မွီဝဲရင္ ဆီးမ်ားမ်ားသြား ေစတာေၾကာင့္ ေက်ာက္ကပ္ေရာဂါသည္မ်ားနဲ႔ သည္း ေျခအိတ္ေဝဒနာ သည္မ်ား အတြက္ အထူးေရွာင္ရွားသင့္ပါတယ္။

(၇) ပင္စိမ္းပင္

ပင္စိမ္းရြက္ထဲတြင္ပါရွိေသာ သဘာဝဓာတ္ေပါင္းစု တစ္မ်ိဳးက ဦးေႏွာက္စြမ္းေဆာင္ခ်က္ကို တိုးတက္ေကာင္း မြန္ေစသည့္ျပင္ စိတ္ဓာတ္က်ျခင္း၊ စိတ္ဖိစီးျခင္းနဲ႔ အယ္လ္ဇိုင္းမားေရာဂါတို႔ကို ထိထိေရာက္ေရာက္ ကုသေပးႏိုင္ပါတယ္။ ဒါ့ျပင္ ပင္စိမ္းရြက္တာ ကေလးငယ္မ်ား
ရဲ႕ ဥာဏ္ရည္စြမ္းအားကို တိုးတက္ျမင့္မားေစႏိုင္လို႔ အရြယ္သံုးပါးမေရြး စားသံုးသင့္ပါတယ္။ သို႔ေသာ္ ေသြးထဲမွာ ဂလူးကို႔စ္နည္းေနသူမ်ား၊ အတက္ေရာဂါရွိသူမ်ားနဲ႔
ဝက္႐ူးျပန္ေရာဂါရွိသူမ်ားကေတာ့ ပင္စိမ္းကုိ မစားသင့္ပါဘူး။

(၈) ခ်င္း(ဂ်င္း)

ခ်ငး္ဟာ အစာေၾကညက္လြယ္ျခင္း၊ ဆီးနဲ႔ဝမ္းကို ရႊင္ေစျခင္း၊ ခံတြင္းၿမိန္ျခင္း၊ သုက္ကိုပြားေစျခင္း၊ အဆိပ္အေတာက္ကို ေျပေပ်ာက္ေစျခင္း၊ ေခ်ာင္းဆိုးပန္းနာကို ေပ်ာက္ေစျခင္း၊ ေရာင္ရမ္းနာမ်ားကို
ပ်ာက္ကင္းျခင္း၊ အသံၾကည္လင္ျခင္း၊ ေလနာေရာဂါကိုႏိုင္ျခင္းစတဲ့ က်န္းမာေရး အာနိသင္ေတြ ေပးစြမ္းႏိုင္ပါတယ္။ သို႔ေသာ္ ခ်င္းဟာ သည္းေျခရည္ကို ပိုထြက္
စတာေၾကာင့္ သည္းေျခ ေရာဂါရွိသူမ်ားက ခ်င္းအေျခာက္ကိုျဖစ္ေစ၊ ခ်င္းမႈန္႔ကို
ျဖစ္ေစ ေဆးအျဖစ္မွီဝဲလိုရင္ ကြၽမ္းက်င္သူ ဆရာဝန္ တို႔၏ လမ္းညႊန္မႈျဖင့္သာ သံုးစြဲသင့္ပါတယ္။

(၉) နႏြင္း

ေလ့လာဆန္းစစ္မႈမွတ္တမ္းမ်ားအရ ကမၻာေပၚမွာ နႏြင္းမႈန္ ့အစားဆံုးသူမ်ားဟာ အိႏိၵယလူမ်ိဳးမ်ားျဖစ္ၾကရာ ၎လူမ်ိဳးေတြမွာ ရင္သားကင္ဆာ၊ အဆုတ္ကင္ဆာ၊ အူမၾကီးကင္ဆာ၊ ဆီးက်ိတ္ ကင္ဆာ ျဖစ္ႏိုင္ေခ်လြန္စြာနည္းပါး ေၾကာင္း၊ နႏြင္းမႈန္႔ကို ပန္းေဂၚဖီ(အျဖဴ)ႏွင့္ တြဲဖက္၍ ခ်က္စားျခင္းက ဆီးက်ိတ္ကင္ဆာျဖစ္ျခင္းမွ ကာကြယ္ေပးႏိုင္ေၾကာင္း၊ အိႏိၵယမွာ နႏြင္းမႈန္႔ကို မိ႐ိုးဖလာအရ စားသံုးလာခဲ့ၾကတာေၾကာင့္လည္း ကေလးငယ္ေတြမွာ ေသြးကင္ဆာျဖစ္ပြားႏႈန္းနည္းပါးေၾကာင္း၊ အဆိပ္အေတာက္ေျပေစကာ အသည္းကို ေကာင္းက်ိဳးျပဳေၾကာင္း၊ ကိုယ္တြင္းကိုယ္ပ ေရာင္ရမ္းနာမ်ားအတြက္ လြန္စြာေဆးဖက္ဝင္ေၾကာင္း၊ အမ်ိဳးသမီးမ်ားရဲ႕ သားအိမ္ကို သန္႔ေစေၾကာင္း၊ နႏြင္းမႈန္႔ကို ေန႔စဥ္ ဟင္းလ်ာေတြမွာ စားသံုးေလ့ရွိတာေၾကာင့္လည္း အိႏိၵယလူမ်ိဳးေတြမွာ ဦးေႏွာက္ဇရာေရာဂါ(ေခၚ)အယ္လ္ဇိုင္းေရာဂါ ျဖစ္သူဦးေရ လြန္စြာနည္းပါး
ေၾကာင္း ေလ့လာေတြ႕ရွိရပါတယ္။ သို႔ေသာ္ အစာအိမ္ အက္ဆစ္အထြက္မ်ားသူမ်ား၊ အူယဥ္းနာေရာဂါ၊ သည္းေျခေက်ာက္ႏွင့္ သည္းေျခအိတ္ပိတ္ဆို႔သူမ်ားကေတာ့ နႏြင္းစားသံုးမႈကို ေရွာင္ရွားသင့္ပါတယ္။

တင္္ထက္ထက္ေဇာ္

The Mirror Daily

0 comments:

Post a Comment